Kolla ditt skolbibliotek!

Det här är ett verktyg för dig som finns i skolans ledning, för lärarlag, för enskilda lärare eller skolbibliotekarier. Det är tänkt att vara ett stöd för att reflektera över hur skolbiblioteket används på din skola. Verktyget kan ge vägledning i hur verksamheten kan utvecklas.

1. Gemensam planering

På vår skola planerar skolbibliotekarie och lärare delar av undervisningen tillsammans.

2. Förståelse för varandras uppdrag

På vår skola är lärare och skolbibliotekarie väl insatta i varandras uppdrag och hur man kan arbeta ihop.

3. Resurs i flera ämnen

På vår skola är skolbiblioteket en resurs i flera av skolans ämnen.

4. Olika behov

På vår skola använder vi skolbiblioteket utifrån elevers och elevgruppers olika behov.

5. Del i värdegrundsarbetet

På vår skola är skolbibliotekets verksamhet en del av skolans värdegrundsarbete.

6. Jämställdhet

På vår skola är skolbibliotekets verksamhet präglad av ett jämställdhetsperspektiv.

7. Elevinflytande

På vår skola har eleverna inflytande över skolbibliotekets verksamhet.

8. Läsförmåga och läsintresse

På vår skola stärker skolbiblioteket elevernas läsförmåga och läsintresse.

9. Medier, information och källkritik

På vår skola stärker skolbiblioteket elevernas medie- och informationskunnighet samt förmåga att vara källkritiska.

10. Svara mot elevernas behov

På vår skola motsvarar skolbibliotekets lokaler, medieinnehåll, bemanning och öppettider elevernas behov.

11. Del i kvalitetsarbetet

På vår skola är skolbibliotekets verksamhet en del av skolans kvalitetsarbete.

12. Rektors förväntningar

På vår skola har rektor tydligt uttalade förväntningar på att, och hur, lärarna ska använda skolbiblioteket.

1. Gemensam planering

2. Förståelse för varandras uppdrag