Kolla din betygssättning!

Det här är ett verktyg för dig som finns i skolans ledning, för lärarlag eller enskilda lärare. Det är tänkt att vara ett stöd för att reflektera över hur betygssättningen fungerar på din skola. Verktyget kan ge vägledning i hur verksamheten kan utvecklas.

1. Giltiga och tillförlitliga underlag

Lärarna genomför bedömningstillfällen som ger ett brett och varierat underlag för bedömning av alla elevers kunskaper.

2. Bedömningstillfällen

Lärarna utvärderar bedömningsunderlagen kontinuerligt för att säkerställa att alla elever har fått möjligheter att visa sina kunskaper i förhållande till kunskapskraven.

3. Sammanställning av underlag

Lärarna har former för att få god överblick över samtliga underlag inför betygssättning.

4. Allsidig utvärdering

Lärarna grundar sitt beslut om betyg på en helhetsbedömning av elevernas kunskaper vid kursens slut.

5. Jämställd och likvärdig bedömning

Lärarna säkerställer att alla elever bedöms på samma grunder.

6. Samsyn och samarbete

Lärarna har gemensamma diskussioner kring tolkning av styrdokument.

7. Samsyn och samarbete 2

Lärare samarbetar kring planering och konstruktion av bedömningsuppgifter.

8. Samsyn och samarbete 3

Lärarna sambedömer genom att gemensamt bedöma underlag från enstaka elevprestationer, nationellt prov om det ingår i kursen och det samlade underlaget inför betygssättning för en enskild elev.

1. Giltiga och tillförlitliga underlag

2. Bedömningstillfällen