Kolla hur du arbetar med de flerspråkiga barnens språkutveckling

Det här är ett verktyg för dig som finns i förskolans ledning, för arbetslag eller för enskilda förskollärare. Det är tänkt att vara ett stöd för att reflektera över hur ni arbetar med flerspråkiga barns språkutveckling på förskolan. Verktyget kan ge vägledning i hur verksamheten kan utvecklas.

1. Kunskap om uppdraget

På vår förskola ser förskolechefen till att personalen har kunskap om uppdraget att arbeta med att stödja flerspråkiga barns språkutveckling.

2. Förutsättningar

På vår förskola skapar förskolechefen förutsättningar för personalen att bedriva och utveckla arbetet med flerspråkiga barns språkutveckling.

3. Informations- och erfarenhetsutbyte

På vår förskola ser förskolechefen till att det finns tid och former för planering samt informations- och erfarenhetsutbyte kring arbetet med flerspråkiga barns språkutveckling.

4. Stimulera och inspirera

På vår förskola skapar personalen förutsättningar för att stimulera och inspirera de flerspråkiga barnen att delta i språkliga sammanhang oavsett språkliga kunskaper.

5. Uppmuntra flerspråkighet

Personalen på vår förskola uppmuntrar flerspråkighet och skapar möjligheter att använda modersmålet i den dagliga verksamheten.

6. Föräldrarnas delaktighet

Personalen på vår förskola verkar för föräldrarnas delaktighet i arbetet med flerspråkiga barns språkutveckling.

1. Kunskap om uppdraget

2. Förutsättningar