Kolla din historieundervisning!
Det här är ett verktyg för dig som finns i skolans ledning, för lärarlag eller för enskilda lärare att reflektera över hur historieundervisningen ser ut på din skola och hur den kan utvecklas.
Utgångspunkten för kursplanen i historia i grundskolan är att alla människor har ett historiemedvetande. Människor styrs och påverkas av händelser och skeenden i det förflutna, men människor har också en förmåga att aktivt förändra sin tillvaro. Att på detta sätt uppfatta historia som en pågående process som vi själva berörs av och deltar i, är ett uttryck för ett utvecklat historiemedvetande. Genom ett sådant synsätt blir eleverna själva en del av historien.
Syftesbeskrivningen i kursplanen avslutas med en sammanfattning i form av fyra ämnesspecifika förmågor (historisk referensram, källhantering, historieanvändning och historiska begrepp), som tillsammans är utgångspunkten för att utveckla elevernas historiemedvetande.
Skolinspektionen kan inte på något sätt se vilka bedömningar du gör och har ingen tillgång till det du skriver in i verktyget. När du är klar med genomgången och har gjort dina bedömningar kan du ta fram en rapport för ditt fortsatta arbete.
Om du har frågor om verktyget kan du mejla
webbredaktionen@skolinspektionen.se.