Kolla din undervisning för högpresterande elever

Det här är ett verktyg för dig som är huvudman, finns i skolans ledning eller undervisar högpresterande elever. Det är tänkt att vara ett stöd för att reflektera över hur ni arbetar med undervisningen för dessa elever. Verktyget kan ge vägledning i hur er verksamhet kan utvecklas.

Om du har frågor om verktyget kan du mejla webbredaktionen@skolinspektionen.se

1. Stödjande och uppmuntrande lärandemiljö

Vi ger våra elever positiv respons, samt stöttar och uppmuntrar deras tillit till sin förmåga.

2. Fortsättning: Stödjande och uppmuntrande lärandemiljö

Vi uppmuntrar våra elever att öppet reflektera och diskutera på en avancerad nivå.

3. Individanpassning och utmaningar

Undervisningen är anpassad utifrån elevernas kunskaper, erfarenheter och intressen.

4. Det pedagogiska ledarskapet är synligt och tydligt i mål, innehåll och struktur

Undervisningen är organiserad så att de högpresterande eleverna utmanas i sin undervisning.

5. Uppföljning, återkoppling och reflektion över lärandet

Eleverna får återkoppling i vad de behöver utveckla och hur de kan gå tillväga för att nå större ämnesdjup i uppgiften.

6. Fortsättning: Uppföljning, återkoppling och reflektion över lärandet

Elever får tillfälle att tänka, reflektera över och ge respons på undervisningens innehåll, arbetssätt och dess mål i relation till den högpresterande elevens egen målsättning.

7. Förutsättningar för lärare att samverka kring arbetssätt i undervisningen

På skolan är diskussioner om arbetssätt för en utmanade undervisning aktivt förekommande hos lärare, rektor och annan skolpersonal.

8. Fortsättning: Förutsättningar för lärare att samverka kring arbetssätt i undervisningen

På skolan planeras och genomförs insatser och aktiviteter i syfte att främja lärares kompetens kring framgångsrika arbetssätt för högpresterande elever.

9. Elevernas motivation för studier och fortsatta goda prestationer

På skolan planeras och genomförs insatser och aktiviteter i syfte att bibehålla eller utveckla de högpresterande elevernas motivation för sina studier.

10. Stress och prestationsrelaterad psykisk ohälsa

Vi planerar och genomför insatser och aktiviteter i syfte att främja de högpresterande elevernas psykiska hälsa.

11. Fortsättning: Stress och prestationsrelaterad psykisk ohälsa

Skolan planerar och genomför insatser och aktiviteter i syfte att förebygga stress och prestationsrelaterad psykisk ohälsa bland de högpresterande eleverna.

1. Stödjande och uppmuntrande lärandemiljö

2. Fortsättning: Stödjande och uppmuntrande lärandemiljö