Kolla situationen för dina integrerade elever!

Det här är ett verktyg för dig som finns i skolans ledning, för lärarlag eller för enskilda lärare. Det är tänkt att vara ett stöd för att reflektera över hur skolsituationen ser på din skola ut för elever mottagna i grundsärskolan men som får hela eller delar av sin undervisning inom grundskolan. Verktyget kan ge vägledning i hur verksamheten kan utvecklas.

1. Förutsättningar 1

På vår skola får lärare som ska undervisa integrerade elever förutsättningar att sätta sig in i grundsärskolans kursplaner.

2. Förutsättningar 2

På vår skola får lärarna som ska undervisa en integrerad elev information om elevens funktionsnedsättning och dess påverkan på lärandet.

3. Planering av undervisningen

På vår skola planerar lärare undervisning och uppgifter utifrån grundsärskolans kursplaner för de integrerade eleverna.

4. Forum för samverkan

På vår skola finns organiserade tillfällen då lärare och annan personal (såsom elevhälsopersonal och förekommande assistenter) ses och diskuterar undervisningen för skolans integrerade elever samt strategier kring arbetet att undervisa enligt två kursplaner.

5. Delaktighet i undervisningen 1

På vår skola får integrerade elever, där det är möjligt, uppgifter inom samma område som eleverna som läser enligt grundskolans kursplan i samma klassrum, för att ingå i det gemensamma sammanhanget.

6. Delaktighet i undervisningen 2

På vår skola har vi strategier för att ge integrerade elever förutsättningar för att bli delaktiga i grupparbeten och komma till tals i helklass.

7. Gemensamt ansvar

På vår skola tar alla berörda lärare ett gemensamt ansvar för att se till att elever som är integrerade får undervisning enligt rätt kursplan och en undervisning som är anpassad efter elevens behov och förutsättningar.

8. Uppföljning

På vår skola följer vi upp integrerade elevers resultat och annan måluppfyllelse. Vi följer även upp annan relevant information som påverkar våra integrerade elevers skolsituation.

1. Förutsättningar 1

2. Förutsättningar 2