Kolla din klagomålshantering

Det här är främst ett verktyg för dig som är representant för en huvudman. Det är tänkt att vara ett stöd för att reflektera över hur ni arbetar med kedjan i klagomålshanteringen. Verktyget kan ge vägledning i hur verksamheten kan utvecklas.

Om du har frågor om verktyget kan du mejla webbredaktionen@skolinspektionen.se.

1. Information om möjligheten att lämna klagomål

Vi ser till att alla elever och vårdnadshavare får information om möjligheten att lämna in klagomål om undervisningen.

2. Hitta på webbplatsen

På vår webbplats är det enkelt för elever och föräldrar att hitta information om hur de kan gå till väga för att lämna in ett klagomål mot utbildningen.

3. Rutiner kring klagomål är kända av rektorer och lärare

Vi ser till att rutinerna kring klagomål är kända av våra rektorer och skolpersonal.

4. Rutiner kring klagomål är kända av elever och vårdnadshavare

Vi ser till att det framgår i informationen till vem elever och vårdnadshavare kan vända sig om de vill framföra ett klagomål.

5. Rutiner för ansvarsfördelning

Vi har rutiner för hur klagomål ska hanteras utifrån en tydlig ansvarsfördelning.

6. Rutiner för att kategorisera klagomål på skolnivå

Huvudmannen har kännedom även om de kategorier av klagomål som hanteras på skolnivå.

7. Sammanställning av klagomål

Vi sammanställer inkomna klagomål.

8. Klagomålshanteringen används för att utveckla skolorna

Vi analyserar inkomna klagomål för att identifiera utvecklingsområden som leder till en bättre utbildning och skolgång för alla elever.

1. Information om möjligheten att lämna klagomål

2. Hitta på webbplatsen