Kolla helheten i yrkesprogrammen

Det här är ett verktyg för dig som finns i skolans ledning, för arbetslag eller för enskilda lärare. Det är tänkt att vara ett stöd för att reflektera över hur ni arbetar med helhet och sammanhang i yrkesprogrammen. Verktyget kan ge vägledning i hur verksamheten kan utvecklas.

1. Planering av undervisning

Jag planerar och genomför min undervisning med utgångspunkt i examensmålen.

2. Utvärdering av undervisning

Jag och mina kollegor diskuterar och utvärderar vår undervisning i relation till examensmålen

3. Förväntningar på eleven

Eventuella skillnader i förväntningar på eleverna synliggörs och diskuteras i kollegiet.

4. Anpassning av undervisning

Jag kan ge konkreta exempel på hur jag arbetar med att anpassa min undervisning till elevernas olika yrkesprogram/yrkesutgångar.

5. Kollegial samverkan

Jag samarbetar regelbundet kring min undervisning med någon eller några yrkeslärare/lärare i gymnasiegemensamma ämnen för att bidra till helhet i elevernas utbildning.

6. Förutsättningar för samverkan

Rektor ger oss lärare förutsättningar att samarbeta med varandra (schema, tid, organisation).

7. Ämnesövergripande temaarbeten

Jag arbetar återkommande med ämnesövergripande temaarbeten som bidrar till helhet och sammanhang för eleverna.

8. Samverkan med yrkeslärare kring APL

Jag samverkar med yrkeslärare kring planering, genomförande och uppföljning av elevernas arbetsplatsförlagda lärande.

9. APL-handledarna förstår sitt uppdrag

Rektor ser till att APL-handledarna har kunskap om sitt uppdrag och vad de förväntas bidra med under elevernas APL.

10. Undervisningen återknyter till APL

Jag återknyter i min undervisning till vad eleven har arbetat med under sin APL-period för att bidra till helhet i elevens utbildning.

1. Planering av undervisning

2. Utvärdering av undervisning